Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Taina Duţescu-Coliban

Imagini și topo
Descriere

Prima plimbare pe munte a făcut-o pe cînd era copil, cu părinţii (Dan și Viola Duțescu), pe Tîmpa. Tot cu părinţii, la care s-au adăugat prietenul familiei Mihai Izbăsescu şi fiica acestuia, de o vîrstă cu Taina, a mers, ceva mai tîrziu, în Parîng şi Retezat. După ce a intrat în facultate, cam pe la 18 ani, prin 1961-1962, a început sa facă excursii pe munţi însoţită de colege, colegi sau singură. În toamna anului 1962, s-a înscris în secţia de alpinism a asociaţiei I.T.B., secţie antrenată de Mircea Gheorghiu.

A participat la alpiniada de iarnă din 1963 şi a urcat, pe zăpadă, Valea Gălbenelelor și Hornul Coamei. La alpiniada de vară din Piatra Craiului (1963) a escaladat Degetul lui Călineț. Cornul Caprei l-a suit Taina cu Alexandru Breahnă, iar apoi traseul Surplomba Mare din peretele Gălbenelelor (Bucegi) şi Fisurile Centrale din peretele Văii Albe. Taina Duțescu-Coliban a îndrăgit dansul prizelor, desprinderea de pămînt și zborul pe verticală spre înălțimi. După aceste succese a urmat o serie întreagă de ascensiuni. Menționăm pe cele principale:
        1965 - traseul Fisura Mare din peretele Văii Coştila (Taina Duţescu-Coliban, Emil Coliban, Mircea Săndulescu);
        1965 - Fisura Albastră (Taina Duţescu-Coliban, Emil Coliban);
        1969 - traseul Fisura Artei din Cheile Bicazului (Taina Duţescu-Coliban, Emil Coliban);
        10-13 ianuarie 1970 — premiera de iarnă a traseului Speranței din peretele Văii Albe (Emil Coliban, Taina Duţescu-Coliban, cu trei nopți petrecute în perete);
        1977 - traseul Fisura Albastră (Taina Duţescu-Coliban, Sanda Dumitrescu-Isăilă),
        - traseul Santinela de la Gîtul Iadului din Cheile Bicazului (Taina Duţescu-Coliban, Sanda Dumitrescu-Isăilă), ambele trasee constituind premiere feminine.

În 1974 Taina Duțescu-Coliban s-a căsătorit cu Emil Coliban, încă înainte de căsătorie, a făcut două ascensiuni în munţii din Alaska: muntele Lucania, (5.227 m) şi muntele Steel, (4.883 m), cu grupul Joseph LalBell, în premieră pe faţa de sud. Tot peste hotare a mers în 1973, în Caucaz, pe Uşba de nord (4.694 m), (Emil Coliban, Taina Duţescu şi Ion Zincenco). În 1980, Organizaţia Internaţională de Alpinism Feminin „Rendez-vous Hautes Montagnes", fondată în 1968 în Elveția și avînd sediul central în localitatea Engelberg din Engadin, a făcut o invitaţie şi fetelor noastre. Au participat Taina Duţescu-Coliban, Sanda Dumitrescu-Isăilă şi Liliana Becea. Au escaladat: Pilierul estic din Piz Palu (3.900 m) din masivul Bernina (Taina Duţescu-Coliban şi Virginia Cohlman, echipă mixtă), creasta Kuffner-Arete de la Tour Ronde, în Mont Blanc (Taina Duțescu-Coliban şi Sanda Dumitrescu-Isăilă), traseul Monacci-Eperon des Cosmiques în Mont Maudit (Dominique Marchal, Denise Escande şi Taina Duţescu-Coliban), traseu cotat „tres difficile". 

Taina Duțescu-Coliban a activat în asociaţia I.T.B. pînă în anul 1968 cînd aceasta s-a desfiinţat, sportivii ei trecînd la asociația Progresul. După desființarea secției alpine a acestei asociații (1973), Taina a trecut la Sănătatea, apoi la Clubul sportiv universitar București. Din anul 1976, Taina Duțescu-Coliban este deţinătoarea categoriei întîia de clasificare sportivă la alpinism.

În 1981, Taina Duțescu-Coliban a fost din nou invitată în Franța de către organizaţia "Rendez-vous Hautes Montagnes", iar Emil Coliban de Federația Franceză de Alpinism, împreună au realizat trei escalade de mare răsunet, semnalate de revistele de specialitate, înscriind o frumoasă pagină de istorie a alpinismului românesc în Alpi.

Alături de Sanda Dumitrescu-Isăilă a alcătuit prima expediție feminină românească în Himalaya, fiind văzute ultima oară pe 11 mai 1992 în timp ce urcau spre vârful Dhaulagiri (8167m).

Premiere de iarnă

TraseuGradTip traseuLocație
Traseul Speranței6B, 7b (6a+, A1)Traseu clasicBucegi, Coştila, Peretele Văii Albe, Circul 1
Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.